Sytze van der V.: 'Ik kán niet weg, hooguit in een kist

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Hij [Sytze van der V.] leidt een leven dat zich vooral tussen de vier muren van zijn appartement afspeelt. Hij zit veel achter de computer. Heeft nauwelijks contact met anderen, zegt hij. Ook niet met jongens. "Die contacten zijn altijd tot stand gekomen via de relatie die ik met hun ouders had. Ik zit niet met een schepnetje in de bosjes."

De buurt heeft volgens hem dan ook geen reden om bang voor hem te zijn. En bang is Van der V. zélf ook niet, zegt hij. Ook niet voor wijkbewoners die hem iets aan willen doen. "Ik moet de eerste nog zien die hier binnenkomt zonder mijn toestemming. Ik heb natuurlijk wel de nodige maatregelen getroffen. [...]

Van der V. zit naar eigen zeggen gevangen. "Ik kan niet in Amersfoort naar een andere plek verhuizen. Het zal dan binnen een uur bekend zijn dat ik dáár woon. Wat ik ook niet kan, is naar een andere gemeente verhuizen. Dat heb ik de afgelopen vijf jaar wel geleerd: geen enkele burgemeester wil meewerken. En na het gelazer van nu kunnen we het helemaal wel vergeten. Dus ik kán hier niet weg. Hooguit in een lijkkist."

En van willen is ook geen sprake. "Eerst mag Lucas (Bolsius, red.) hier op zijn knietjes langskomen en zijn problemen oplossen. En daarna zal ik nog weleens gaan kijken of er reden is om ooit te verhuizen. Maar ik laat m,e door een burgemeester toch niet wegjagen? Kom, het idee alleen al. Over mijn lijk."

bron: Interview < Sytze van der V. - 'Ik kán niet weg, hooguit in een kist' > door Artwin Kreekel & Leo de Vries; AD Amersfoort; 16 augustus 2014