Tegen censuur en zelfcensuur

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Indien journalisten zelfcensuur betrachten lopen zij het risico intolerantie en onwaarheid toe te dekken. [...]

Indien er sprake is van bedreigingen, zoals naar aanleiding van de Deense cartoons, moeten journalisten en media een front vormen om op te komen voor het principe van de vrijheid van meningsuiting - ongeacht of zij het met die mening eens zijn. De hele (westerse) pers had zich solidair moeten tonen met de Jylland Posten en de cartoons integraal moeten publiceren.

De moord op Van Gogh is een aanslag op de open samenleving. Journalisten en intellectuelen moeten dat in de felste bewoordingen veroordelen. Het vergoelijkend spreken over deze brute moord, in de trant van 'het is ook wel een beetje aan hemzelf te danken, want hij maakte het wel erg bont' getuigt van een diepe minachting voor de principes van de open samenleving. Het vrije woord - zonder fatsoensrestricties - is de grondslag van de open samenleving waarin de vrijheid van het individu centraal staat. Zelfcensuur leidt tot het ondergraven van het fundament van de open samenleving.

bron: Artikel 'Tegen censuur en zelfcensuur' door Floris van den Berg (filosoof en bestuurslid van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte); www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?essay&floriscensuur; Liberales; 2007