Theatermaker Sarah Moeremans: 'Pek en veren zijn niet het juiste antwoord op pedofilie'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Mensen die met dieren vrijen, aseksualiteit en zelfs pedofilie: in Rijgen onderzoekt Sarah Moeremans de liefde wars van een enge moraal. De voorstelling biedt meteen ook dé kans om het werk van deze in Nederland wonende Belgische regisseur te leren kennen. [...]

[Interviewer:] Rijgen is een onderzoek geworden naar vormen van liefde die niet passen binnen het doorsnee beeld van het heterokoppel.

[Sarah Moeremans:] "We willen tonen dat er affectie en genegenheid kan zitten in alle vormen van liefde, ook de vormen die als onecht, abnormaal of zelfs pervers bestempeld worden. Zo hoeft er niks raars te zijn aan een voorkeur voor orgieën en is het best mogelijk dat je tegelijkertijd van twee mensen houdt. We willen dan ook ruimte maken voor de sensitiviteit die bijvoorbeeld deel kan uitmaken van Tinder-liefdes, aseksualiteit of zoöfilie (dierenliefde, CH). Ik zie niet in waarom die definities van liefde moeten onderdoen voor de norm van het standaardgezin. Wist je dat heel ons juridische systeem gebaseerd is op het idee dat twee mensen een relatie aangaan, samen een kind krijgen en een huis kopen? Dat levert een eng kader op van hoe de liefde geconsumeerd moet worden."

[Interviewer:] Jullie nemen een aantal gewaagde standpunten in. Zo laten jullie je eerder mild uit over pedofilie. Jullie spreken binnen dat kader ook bewust over geaardheid in plaats van over een ziekte.

[Sarah Moeremans:] "Begrijp me niet verkeerd, als iemand morgen mijn dochter iets aandoet, zou ik dat uiteraard vreselijk vinden. Maar tegelijkertijd denk ik niet dat pek en veren het juiste antwoord zijn. Het taboe omtrent pedofilie en de focus op het seksuele element draagt er niet alleen toe bij dat slachtoffers moeilijk hun weg vinden naar hulpverlening, ook mensen met pedofiele neigingen weten niet waar ze terechtkunnen omdat uit de kast komen simpelweg geen optie is. Veel van die mensen ervaren hun leven als één grote worsteling om geen pedofiel te worden. Dan vraag ik me af hoe zo iemand geholpen kan worden als die per definitie alleen moet blijven met zijn problematiek. Vandaar dat we in Rijgen niet het seksuele misbruik van een kind centraal stellen, maar wel de complexiteit van een relatie waarin een kind en volwassene verliefd worden op elkaar."

bron: Interview < Interview Sarah Moeremans - Theatermaker Sarah Moeremans: 'Pek en veren zijn niet het juiste antwoord op pedofilie' > door Ciska Hoet; www.demorgen.be/tv-cultuur/theatermaker-sarah-moeremans-pek-en-veren-zijn-niet-het-juiste-antwoord-op-pedofilie~bd7e2707/; De Morgen; 15 oktober 2019