Tiener heeft meer aandacht nodig

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Een derde tot de helft van de Vlaamse tieners voelt zich onvoldoende gewaardeerd door de ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsstudie, samen met het Kinderrechtencommissariaat.

Bijna 2.000 10- tot 18-jarigen zijn ondervraagd over de relatie met hun ouders. Ook ouders zijn ondervraagd. Een derde tot de helft van de tieners ervaart emotionele tekorten in de relatie met de ouders. Die groep van kinderen ervaart maar af en toe een positieve communicatie met de ouders. De helft van de kinderen heeft het moeilijk om zijn of haar verdriet aan zijn ouders te vertellen. Ruim de helft van de ondervraagde ouders zegt te weinig tijd te hebben voor de kinderen.

Ouders met een zware dagtaak vinden dat ze een minder goed contact hebben met hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen in één-oudergezinnen doorgaans een even goede band hebben met de opvoedende moeder als in twee-oudergezinnen. Ze hebben meestal een minder goede band met hun vaak afwezige vader. Eén op de vier jongeren zegt soms last te hebben van depressie-symptomen en één op de 20 heeft dat zelfs vaak. Als er een minder goede band is met de ouders, hebben tieners sneller last van depressie-symptomen.

bron: 'Tiener heeft meer aandacht nodig - Tiener onvoldoende gewaardeerd (1) - Ouder: "weinig tijd voor kinderen" (2)'; Belgische Teletekst; 16 juni 2003