Tieners starten steeds eerder met seks

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Begin november 2002 kwam het TNO met een rapport, genaamd "Jongeren, seksualiteit, preventie en hulpverlening" (ISBN: 90-6743-955-X), over de seksuele gedragingen van jongeren (9 t/m 25 jaar). Dit rapport werd opgesteld naar aanleiding van de vraag of de signalen uit de maatschappij dat het met kennis en gedragingen van jongeren omtrent seksualiteit slecht gesteld zou zijn, wel klopt. Het gaat dan met name om tienerzwangerschappen en -abortus, onveilige seks en basale kennis omtrent lichaam en seksualiteit.

Het TNO onderzocht diverse rapporten uit de afgelopen dertig jaar en kwam tot de conclusie dat er sinds een jaar of tien inderdaad een verhoging van onveilige seks, tienerzwangerschappen en -abortussen en een verslechtering van kennis waar te nemen valt. Ook nam het TNO waar dat tussen 1995 en 2000 de leeftijd waarop VMBO-leerlingen met seks begonnen omlaag gegaan is.

Vervolgens zijn de media met deze laatste conclusie aan de haal gegaan, ook doordat tegelijk met het rapport ook naar buitenkwam dat er stringslipjes voor jonge meisjes in een reclamefolder aangeboden werden. Kranten en televisie rapporteerden alleen nog maar dat tieners steeds eerder met seks beginnen. Zelfs Het Lagerhuis (VARA) en B&W (ook VARA) besteedden er aandacht aan. In Het Lagerhuis bepleitte Maria Schopman (bekend van NVSH en VARA radio) dat de voorlichting aan vooral jongere kinderen verbeterd moet worden. De discussianten, doorsnee Nederlanders, waren echter over het algemeen van mening dat dat toch niet zo'n goed idee was; het zou de kinderen maar op verkeerde gedachten brengen. Ook videoclips zouden een verderfelijke invloed hebben. Dergelijke geluiden waren ook elders, onder andere in Het Jongeren Lagerhuis, te horen, zodat gevreesd moet worden dat de voorlichting, die toch al zoveel tekort schiet, niet op korte termijn verbeterd zal worden. "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid" kopte een voorlichtingscampagne (al ging die niet over seks) enkele jaren terug en dat geldt natuurlijk ook voor jongens, en vandaag duidelijk meer dan tien jaar geleden.

bron: 'Tieners starten steeds eerder met seks' door 'JvD'; OK Magazine, nr. 83/84; januari 2003