Verantwoording 2004 - Seksuele minderheden - Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Wij onderhouden contact met pedofielen die op verantwoorde wijze leven met hun pedofilie, maar ook met pedofielen die terecht zijn gekomen in detentie of tbs. Waar ik mij ernstig zorgen over maak, is dat er pedofielen zijn die in een longstay-situatie verkeren waarvan ik denk dat dat in een rechtsstaat niet acceptabel is. Het gaat om mensen die goed bezig zijn, die verantwoordelijkheid willen dragen, eigenlijk vrij zouden moeten komen of een kans zouden moeten krijgen, maar nu op last van justitie toch in detentie blijven om de eenvoudige reden dat er zo af en toe weer eens een mallotig figuur in de samenleving een ernstig misdrijf pleegt. Daar moet dan kennelijk de hele groep voor gestraft worden. Dat is natuurlijk niet acceptabel.

Uiteraard zijn er ook mensen in longstay van wie ik weet dat het beter is dat ze daar blijven, omdat er risico's verbonden zijn aan hun vrijlating. Maar het wordt al te gemakkelijk om al deze mensen blijvend vast te houden. De straffen zijn ook niet altijd eerlijk, als je dat vergelijkt met andere misdrijven. Men moet helaas vaststellen dat veel maatschappelijke afwijzing in de samenleving ook de rechtspraak beïnvloedt.

Ik ben er een sterk voorstander van dat pedofielen kinderen leren respecteren en dat ze daaraan ook de juiste consequenties verbinden. Er is niets op tegen, wanneer pedofielen wat kritischer omgaan met hun eigen aanleg, maar tegelijkertijd besef ik dat ze hun aanleg niet kunnen verdonkeremanen of ontkennen, dat dat ook bespreekbaar moet zijn. En bovendien zou het mij aangenaam zijn wanneer wij in de wetenschap nog eens wat meer oog krijgen voor de seksuele beleving van kinderen. Daar weten wij eigenlijk nog steeds onvoldoende van. Wat gebeurt er tussen kinderen en volwassenen? Je kunt dat niet allemaal criminaliseren. [...]

Bovendien wordt men ook nog politiek verdacht gemaakt. Het komt hier in Rotterdam zelfs voor dat gemeenteraadsleden vragen stellen, of het niet noodzakelijk wordt alle subsidie aan mij in te trekken omdat ik mij bezighoud met pedofielen.

bron: 'Verantwoording 2004 - Seksuele minderheden - Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid' door ds. Hans Visser; 2004 of 2005