Verzwegen verlangen: Een geschiedenis van homoseksualiteit in België

From Brongersma
Jump to: navigation, search

Een scherpe vervolging van homo's begon in 1955 en [Wannes] Dupont's verklaring is dat in alle West-Europese naties, als onderdeel van de communisten- en homojacht van McCarthy en aan de vooravond van de seksuele revolutie, hetzelfde gebeurde. In de laatste twee hoofdstukken komt de opkomst van een homobeweging, naar het Nederlandse voorbeeld van het COC en het Franse van Arcadie in de vroege jaren vijftig aan de orde, eerst meer Vlaams dan Waals, meer van mannen dan van vrouwen, eerst conformistisch en in de jaren zeventig linkser en nu weer gemixt.

Tevens gaat het over de opmerkelijk late introductie van een nieuw wetsartikel in 1965, naar het voorbeeld van 248bis, dat de leeftijdsgrens voor homoseksuele contacten van zestien naar achttien jaar verhoogde. Net als in Nederland namen de Vlaamse homomannen het rond 1980 op voor pedofilie en wilden geen seksuele leeftijdsgrenzen in de wet, terwijl de meeste vrouwen daar anders over denken.

bron: Boekrecensie 'Van brandstapels naar regeringsposities - De geschiedenis van homo's in België' door Gert Hekma; Betreft het boek 'Verzwegen verlangen: Een geschiedenis van homoseksualiteit in België' (diverse autheurs); Gay News, #314, 24e jaargang; oktober 2017